Persbericht federale politie: Intensievere identiteitscontroles voor meer veiligheid – 31 maart 2017

Intensievere identiteitscontroles voor meer veiligheid

Vanaf 7 april 2017 gelden voor Belgen, EU-onderdanen en familieleden die de Schengenzone verlaten of wensen te betreden strengere grenscontroles op de luchthavens, in de zeehavens en in de treinstations met internationale verbindingen. Daardoor kunnen er langere wachttijden ontstaan. De federale politie wil hierover iedereen informeren zodat iedere reiziger een zorgeloos zijn reis kan starten.

Tot voor kort kon de reiziger vrij vlot voorbij de de grenscontrole stappen. Over het algemeen deed de controleerde de politie op de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en keek ze of de foto overeenstemde met de persoon die voor hen stond.

Voor het reizen binnen de Schengenzone[1], verandert er niets. Het nieuwe Artikel 8.2 in de Schengengrenscodereglementering verscherpt de veiligheidsmaatregelen en bepaalt dat de grenspolitie voortaan elke reiziger die de Schengenzone verlaat of binnentreedt in de politionele databanken moet checken. Dit is onder meer het geval voor wie reist naar de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Afrika en Azië en naar andere vakantiebestemmingen buiten de Schengenzone. Bij een hit (iemand die gekend/geseind staat) volgt een gepaste controle. En zoiets neemt natuurlijk tijd in beslag.

De strengere grenscontroles zijn van toepassing aan alle Schengen grensdoorlaatposten, meer bepaald de luchthavens Brussel Nationaal (Zaventem), Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem. Die grondigere controles gelden ook voor wie de trein naar Londen neemt en voor wie via de haven van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort de Schengenzone wil verlaten of binnenkomen. Daar mag je je dus verwachten aan iets langere wachttijden.

Wij vragen dan ook aan alle reizigers om zich hierop voor te bereiden en op tijd te komen zodat hun geplande reis vlekkeloos kan starten.

“ De ervaring leert dat personen die geseind staan, nadat ze verschillende malen werden uitgenodigd door een politiedienst, juist voor hun vertrek tegen de lamp lopen; we nemen dan ook elke seining ernstig. Het gebeurde tot nu toe zelden dat iemand zijn vlucht miste door zo’n voorval, maar het gebeurt”, zo stelt Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie. “We zijn er nu eenmaal toe verplicht elke seining onder de loep te nemen en te behandelen. Dat laatste betekent: contact opnemen met het parket of met de politiedienst die de seining uitschreef. Wie dus weet dat hij bijvoorbeeld zijn woonstverandering niet signaleerde of zijn verbod tot sturen nog moet tekenen, springt best voor zijn reis eens binnen in zijn politiekantoor ”.

Ben je recent op een uitnodiging van de politie ingegaan, dan lijkt het ons nuttig om een attest van je bezoek aan de politie op zak te hebben wanneer je op reis vertrekt. Dat kan je aan de grenscontrole veel tijd en moeite besparen.

 

[1] De 26 Schengenlanden zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Ijsland, Noorwegen, Zweden, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland en Liechtenstein.