627 reisondernemingen schreven zich in voor duurzaamheidstraining en/of certificeringsprogramma

Brussel 20 jul 2022. 627 touroperators en reisbureaus zijn geselecteerd om deel te nemen aan het SUSTOUR-programma voor technische ondersteuning dat wordt gefinancierd in het kader van het EU-COSME-programma om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren.

Begin maart 2022 werd een oproep voor kmo-reisondernemingen gelanceerd om minimaal 175 touroperators en reisbureaus te selecteren die kunnen rekenen op een uitgebreid technisch ondersteuningsprogramma om hen te helpen hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Er werden meer dan 730 aanvragen ontvangen en na beoordeling door een onafhankelijke evaluatiecommissie zijn 627 kmo-bedrijven uit 35 landen geselecteerd en aangemeld voor het ondersteuningsprogramma.

Naut Kusters, directeur van ECEAT en leider van het SUSTOUR-project: “We zijn verheugd om te zien dat er zoveel interesse is van touroperators en reisbureaus in heel Europa om te leren hoe ze hun bedrijf en toeleveringsketen duurzamer kunnen maken. We hebben besloten om drie keer meer bedrijven in het ondersteuningsprogramma op te nemen dan aanvankelijk gepland, zodat een maximum aan bedrijven van het project kan profiteren.”

Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus / Bestuurder bij de Belgian Travel Confederation:

“Bij de Vereniging Vlaamse Reisbureaus en de Belgian Travel Confederation staat duurzaamheid hoog in het vaandel en we zijn verheugd te zien dat 42 reisondernemingen uit België zijn geselecteerd in het kader van SUSTOUR. Gelet op het feit dat er 35 landen deelnamen aan het programma ben ik optimistisch over het feit dat de Belgische reissector met 42 deelnemers 14% van dat totaal uitmaakt, al blijven er nog belangrijke stappen te zetten om iedereen mee aan boord te krijgen.”

Het technische ondersteuningsprogramma gaat van start vanaf juli 2022 en biedt een mix van innovatieve online trainingen, meerdaagse klassikale trainingen, intensieve coaching (groeps- en individueel) en peer-to-peer leren – allemaal verzorgd en begeleid door geselecteerde duurzame experts op het gebied van toerisme. Bedrijven hebben de keuze gekregen tussen het verkrijgen van ondersteuning voor Travelife-certificering of ondersteuning in termen van het verbeteren van specifieke gebieden, zoals koolstof-, plastic- en supply chain-beheer of certificering van hun excursies aan wal.

Er zullen verschillende evenementen worden georganiseerd in samenwerking met Europese handelsbeurzen om de geselecteerde reisorganisaties in staat te stellen ervaringen en best practices uit te wisselen en om de bedrijven te belonen die met succes de certificering behalen via het SUSTOUR-project.

De lijst met succesvolle reisorganisaties die zijn ingeschreven voor het technische ondersteuningsprogramma van SUSTOUR is beschikbaar op de volgende website: https://www.travelife.info/sustour/index.php?menu=call-for-smes

SUSTOUR is een door de EU gefinancierd COSME-project met als doel het verder ontwikkelen van instrumenten en standaarden om touroperators en reisbureaus te helpen hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Het biedt ook een budget van bijna 600.000 € om een uitgebreid training- en certificeringsondersteuningsprogramma voor touroperators en reisbureaus uit te rollen.