UPDATE – Corona-crisis Verslag van de afgelopen week (week 26 – 28 juni 2021)

Maandagmiddag vond er een nieuw overleg van de Task Force "Reizen" plaats met het oog op de start van de vakantie. De sector heeft er heel wat openstaande vragen op tafel gelegd en we wachten hier nog op heel wat antwoorden die we jullie zo snel mogelijk bezorgen. We verwijzen alvast naar de D-Evram nr. 52 van 14 juni en naar onderstaande links waar heel wat antwoorden te vinden zijn. Indien jullie nog vragen hebben kunnen jullie ze gerust doorgeven en dan nemen we deze op met de betrokkenen.
Een handige overzichtstabel met de laatste updates. Belangrijk om weten is dat geen enkele uitzondering op de verplichte quarantaine van 10 dagen mogelijk is na terugkeer uit de zgn. “heel hoog risico gebieden”, waar er intense circulatie is van VOCs.
Naar aanleiding van de vergadering met de Task Force van deze middag werd meegedeeld dat de situatie voor Portugal voorlopig niet veranderd en dit in tegenstelling tot de geruchten in de media. Portugal blijft op code oranje staan.

Ondertussen blijven we ook verder de verschillende kabinetten bevragen teneinde verlenging van de verschillende steunmaatregelen voor onze sector te bekomen. Voor Brussel werkt het kabinet Trachte actief aan een aanvullende steunmaatregel, specifiek voor onze sector. Een termijn wil men hier echter niet op plakken. We blijven dit dus van nabij opvolgen.
Het kabinet Clarinval bevestigt dat het enkelvoudig overbruggingsrecht voor de maanden juli, augustus en september zal worden toegekend aan degenen wier omzetdaling in die maanden meer dan 40% bedraagt versus dezelfde maanden in 2019. Het dubbele overbruggingsrecht blijft bestaan voor sectoren die nog volledig gesloten zijn, zoals discotheken.

Wat betreft het tegoedbonnenfonds zal men waarschijnlijk niet landen voor het zomerreces (periode in de zomermaanden waar het parlement geen vergaderingen heeft). We blijven hier ook mee duwen teneinde het geheel omgezet te zien, maar zoals steeds wegen de laatste loodjes het zwaarst.

De FOD Economie heeft richtlijnen doorgezonden betreffende het terugbetalen van de tegoedbonnen. Noteer dat de sector hiervoor reeds meerdere maanden geleden guidelines voor opzette en deze verdeelde. De organisator blijft ten allen tijde diegene die verplicht is de voucher op de vervaldatum, + 6 maanden, terug te betalen, maar hij kan dit via zijn tussenpersoon doen. Het reisbureau beschikt immers over het dubbelmandaat. Dit is in tegenstelling tot wat sommige beweren geen mechanisme tegen het reisbureau, maar een verduidelijking van het proces dat de wettelijke verantwoordelijkheden van elkeen vastlegt. Het spreekt voor zich dat reizigers best overtuigd worden om met deze tegoedbonnen een nieuwe reis te boeken. Voor diegenen die aandringen op een terugbetaling kan je hen deze dienst aanbieden en voor hen de opvolging doen.
Klik hier om de brief van de Algemene Directie Economische Inspectie te raadplegen

De communicatiecampagne die begin deze week gestart werd, draait nu op volle toeren. We mochten heel wat positieve en bemoedigende reacties ontvangen. Blijf dus delen en communiceren via jouw sociale media om zo de impact verder te vergroten.
Komende weken wordt verder ingezet op o.a. social media met een advertising campagne a.d.h.v. een carrousel campagne. Benieuwd naar de boodschap dat potentiële nieuwe klanten te zien zullen krijgen? Check volgende posts op Instagram, Facebook en LinkedIn. Een 10-tal posts in dezelfde stijl zijn opgemaakt en zullen permanent gepusht worden gedurende de hele maand juli. Bezoek zeker ook eens de downloadpagina van ReisGerust.be waar je o.a. de video die deze week werd gelanceerd kan terug vinden.

Wat betreft de opleidingskalender zal deze tijdens de zomermaanden iets lichter zijn. Vanaf september staan er echter reeds een heel deel nieuwe opleidingen klaar. Blijkbaar hebben sommige sociale secretariaten aan een aantal leden doorgegeven dat de opleidingen verplicht gevolgd moeten worden om van de RSZ-korting te kunnen genieten. Wij bevestigen nogmaals dat het kabinet Dermagne en de RSZ ons hebben bevestigd dat het aanbod verplicht is. We zonden jullie ook een typebrief om jullie personeel hierover te informeren. Aangezien heel wat van de medewerkers nog steeds in tijdelijk werkloosheid zitten, kan men de opleidingen niet verplichten aan diegenen die werkloos zijn. We raden jullie wel aan om hen maximaal aan te moedigen om de opleidingen te volgen. Naast dit financiële voordeel, benadrukken wij nogmaals het belang van permanente vorming, niet enkel voor jezelf en jouw medewerkers, maar uiteraard ook in het voordeel van de klanten. De reisindustrie is aan het veranderen, dus maak mee deel uit van die verandering.
Wij zullen jullie de hele zomer op de hoogte blijven houden van alle vorderingen. Veel geluk en voor diegenen die er even tussenuit trekken, een fijne vakantie.

Voor zij die nog een gaatje in hun agenda hebben de komende weken en graag nog een opleiding meepikken, aarzel niet en check de kalender op https://www.belgian-travel-academy.be/nl/opleidingen

We hebben nog een paar inschrijvingen nodig op volgende sessies:

  • Digitaal coaching: starten met Facebook (12/7 om 9u)
  • Media planning (on-en offline) (13/7 om 9u)
  • E-mail en website optimalisatie (15/7 om 9u)

Tip: ben je zelfstandige met of zonder personeel? Op bovenvermelde opleidingen kan je gratis deelnemen.

Vragen? Contacteer info@bta-travel.be
*(deze opleidingen zijn toegankelijk voor de volledige Belgische reissector dankzij ondersteuning van de Belgian Travel Academy, onder de conventie van de Koepel UPAV-VVR met CEVORA en mee op initiatief van alle leden van de Cockpit)