UPDATE – Corona-crisis Verslag van de afgelopen week (week 50 – 7 december 2020)

Beste leden,

Naar wekelijkse gewoonte geven we jullie graag een update van de vorderingen van de voorbije week.

In de media

Kanaal Z– Vlaamse Reissector vraagt noodlening
Bekijk de video hier.

De Standaard– (Waar) mag u op reis gaan in de kerstvakantie?
Lees het artikel hier.

HLN – Reisbureaus boos over veranderen van quarantaineregels
Bekijk de video hier.

Nieuwsblad– Boekingen lopen opnieuw binnen, maar waar kan je heen?
Lees het artikel hier.

HBVL– Boekingen lopen opnieuw binnen, maar waar kan je heen?
Lees het artikel hier.

Radio 1– De Ochtend
Herbeluister het fragment hier.

Radio 2– De Inspecteur
Herbeluister het fragment hier.

VRTnws– De 6 meest gestelde vragen en antwoorden over vakantievouchers
Lees het artikel hier.

Facebook Live met Els Ampe:
Herbekijk de Live-sessie hier opnieuw.

Verplichte Quarantaine

Maandag werd gekleurd de berichtgeving in de media van een verplichte quarantaine van 10 dagen met testen op dag 7 bij terugkeer uit het buitenland voor een verblijf van meer dan 48 uur. Contact met de Kabinetten leerde meteen dat een en ander ook op politiek niveau nog niet afgeklokt was en we blijven dus ook op alle niveaus druk zetten om van deze maatregel alsnog af te zien en zich te houden aan de procedure met het PLF-formulier en bijhorende evaluatie.

We ijveren eveneens voor het invoeren van de sneltesten voor vertrekkende en terugkerende passagiers in het algemeen, iets wat vandaag ook in Frankrijk en Duitsland wordt toegepast. Aangezien een quarantaine kon volgen op een evaluatie van het PLF-formulier en de pandemie gekend is kan men niet zomaar kosteloos annuleren. De annuleringsvoorwaarden gelden.

Nood- en overbruggingsfonds

Dinsdag waren we te gast in heel wat media om een en ander toe te lichten en lag de focus vooral op de problematiek van de corona tegoedbonnen. Het door de sector naar voor geschoven voorstel van een nood/overbruggingsfonds of corona tegoedbonnenbank, dat reeds van bij het begin van de crisis gelanceerd werd en tijdens de voorbije maanden ook werd bijgestuurd binnen het kader van financiële ademruimte te creëren en de impact van de corona tegoedbonnen te absorberen werd ook door NVA-politica Anneleen Van Bossuyt opgepikt en gedragen. De IKW op dat vlak lopen en we hopen dus op een snel resultaat.

Hoge Raad van Zelfstandigen en KMO’s met minister Clarinval

Woensdag hadden we op de Algemene Vergadering van de HRVZKMO Minister David Clarinval op bezoek. We interpelleerden hem hier over de situatie van maandag en dinsdag betreffende de quarantaine. Ook hier werd duidelijk dat een en ander nog onder bespreking is. Gelinkt hieraan bevestigde hij meteen dat het dubbele overbruggingsrecht voor zelfstandigen voor januari bevestigd is. Hij zal blijven druk zetten om onze sector meer en beter te ondersteunen om deze periode te kunnen overbruggen.

Cockpitmeeting met de Kabinetten Vandenbroucke en Dermagne

Donderdag spraken we als “Cockpit”met het Kabinet Vandenbroucke en het Kabinet Dermagne over de lopende dossiers die waar we reeds sedert deze zomer aan werken. Een en ander wordt nu concreter waarbij de betrokken kabinetten met concrete voorstellen naar de kern willen stappen op vlak van de voorstellen rond Tijdelijke Werkloosheid vanwege Corona, Ondersteuning Werkgelegenheid en RSZ en Patronale Lasten. In de marge van deze onderhandelingen bevestigde het Kabinet Dermagne eveneens dat er vooruitgang is op vlak van de IKW met betrekking tot het dossier van het nood/overbruggingsfonds of corona tegoedbonnenbank. Men wil hierbij ook voor het einde van het jaar een en ander concretiseren en dit zal dus ook aan de kern voorgelegd worden.

Vraag om supplementaire steunmaatregelen voor Brussel

We hebben opnieuw de vraag gesteld om aanvullende steunmaatregelen voor reisagenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te voorzien. Het kabinet van mevrouw Trachte verzekerde ons dat ze op donderdag en vrijdag reeds verscheidene vergaderingen gehouden hebben aangaande het onderwerp. Er zijn zeer goede kansen dat er aanvullende steunmaatregelen komen, zelfs als de financiën van het gewest niet gealigneerd kunnen worden met die van de andere gewesten. We verwachten een officiële mededeling in de loop van volgende week.

Het spreekt voor zich dat we jullie hier verder van op de hoogte houden.

Je VVR-team