Werelddag voor Verantwoord Toerisme

Ieder jaar wordt op 27 september het toerisme in de kijker gesteld via de “World Tourism Day”. Via ATR (Agir pour un Tourisme Responsable) werd ook een Werelddag voor Verantwoord Toerisme in het leven geroepen. Deze valt ieder jaar op 2 juni en gebruikt #JMTR2022 (Journée Mondial du Tourisme Responsable) als hashtag.

Aangezien duurzaamheid één van de belangrijke beleidslijnen is voor de VVR en dit geheel ook een van de belangrijke projecten van de BTC (Belgian Travel Confederation) is ondersteunen we dit geheel graag.

Uit een recent rapport van McKinsey & Company blijkt dat 19% van de CO2-uitstoot komt van transport (transport via de weg 75%, luchtvaart 13%, scheepvaart 11%, spoor 1%). Het spreekt voor zich dat we als reissector hier dus ook een belangrijke verantwoordelijkheid in hebben.

Daarom ook dat de BTC recent het SUSTOUR-traject lanceerde en eveneens meewerkt aan het project ATRE, Low Carbon Travel (‘Agir Pour un Toursime Responsable en Europe’ of ‘Ageren voor een Verantwoord Toerisme in Europa’) via Erasmus+, een project dat erop gericht is reizigers bewuster te laten reizen en wat naadloos aansluit met de VVR #reisgerust en #reisbewust campagne

Deze werelddag is een mooie kans om deze initiatieven extra in de kijker te plaatsen. Doe niet aan greenbashing, maar zet jouw acties helder en transparant in het licht. Door jouw initiatieven te delen, draag je sowieso al bij tot een meer verantwoord toerisme. Door mensen bewust te maken, door anderen mee te laten leren uit jouw acties neem je jouw rol op in de ecologische transitie van onze sector!

Beperk je zeker niet enkel tot de ecologische voetafdruk, duurzaamheid gaat veel verder dan dit. Ook wij als VVR zetten in op verantwoordelijk ondernemen door

  • het printen te verminderen en maximaal te digitaliseren
  • gebruik van glazen flessen in plaats van plastiek flessen
  • maximaal thuiswerken en clusteren van vergaderingen
    Vergaderlocaties worden gekozen op basis van hun bijdrage aan duurzaamheidsprojecten.

Je hebt ongetwijfeld reeds een aantal initiatieven binnen jouw bedrijf lopen binnen dit kader. Wel, deel ze en geef met je klanten onze tips mee.


2 juni 2022