CERTA – Verhoog je reisprofessionaliteit met het Certified Travel Agent-label

Ontdek het CERTA-label, een krachtige erkenning voor reisprofessionals, ontstaan in 2018 in Wallonië en nu nationaal uitgebreid met de steun van de Belgian Travel Confederation en de VVR. CERTA staat garant voor naleving van wettelijke regels, continue bijscholing, en een ongeëvenaarde kwaliteitsservice. Met 270 pioniers in 2018 is CERTA uitgegroeid tot een nationaal symbool van vertrouwen en professionaliteit. Nu is het jouw kans om ook het CERTA-label te behalen.

Registreer nu en geniet van 2 Jaar Certified Travel Agent!
Wacht niet langer en verzeker je van het CERTA-label voor een periode van twee jaar. Toetreden is eenvoudig en loont op verschillende vlakken. Als lid van een beroepsorganisatie binnen de Belgian Travel Confederation betaal je slechts 900 euro. Niet-leden kunnen ook profiteren tegen een iets hoger tarief. Kies voor CERTA-Green, in samenwerking met Travelife, voor extra begeleiding en betaal als lid slechts 350 euro extra. De investering is een waarborg voor vertrouwen, merkloyaliteit en een concurrentievoordeel.

Schrijf je nu in en positioneer jezelf als een erkende en betrouwbare reisprofessional. CERTA – Bouw aan jouw toekomst in de reissector!

Registreer je voor CERTA

CERTA – alle antwoorden op jouw vragen

CERTA, een sterk label voor de reisprofessional
Het CERTA-label is in 2018 in Wallonië ontstaan met de steun van de Waalse Commissariaat voor Toerisme en dit na de afschaffing van de vergunningsplicht in Wallonië. Het doel van dit label was de klanten helder te informeren en hen te verwijzen naar Belgische reisprofessionals die uiteraard voldoen aan de geldende Belgische wettelijke regels en verplichtingen die hier uit voortvloeien naleven maar die ook voortdurend zichzelf en hun teams bijschoolden door zowel commerciële als academische opleidingen te volgen. Maar liefst 270 reisprofessionals onderschreven toen het label.

Van bij de start was het de bedoeling om CERTA naar een nationaal niveau te tillen. Sedert 2022 is dat ook het geval. Met de oprichting van de Belgian Travel Confederation en de ondersteuning van VVR en UPAV zag het label ook op nationaal niveau het licht en gaat vandaag een stap verder dan bij de start waarbij de initiële waarden behouden blijven, maar waarbij ook enkele nieuwe criteria werden toegevoegd om het geheel nog meer waarde te geven.

Waarom een label?
Een sterk label biedt verschillende voordelen, zowel voor bedrijven als consumenten.

Merkherkenning en merkloyaliteit: Een sterk label zorgt voor herkenning bij consumenten. Het stelt een merk in staat om zich te onderscheiden van de concurrentie en een positieve indruk achter te laten bij consumenten. Dit leidt tot loyaliteit, waarbij consumenten de voorkeur geven aan reisdiensten van die specifieke reisprofessional boven andere opties. Zeker in onze sector waar er heel wat actoren, verenigingen en bedrijven aanwezig zijn die onrechtmatig reizen verkopen is zulk een label een meerwaarde. Het stelt de reisprofessional in staat om zich te differentiëren. Bovendien vermindert een sterk label in het algemeen ook de prijselasticiteit aangezien de kwaliteit van de diensten de gevraagde prijs rechtvaardigen.

Vertrouwen en geloofwaardigheid: Een sterk label bouwt vertrouwen en geloofwaardigheid op bij consumenten. Consumenten zijn vaak geneigd om producten of diensten te kopen van merken waar ze vertrouwd mee zijn en die ze als betrouwbaar beschouwen. Een sterk label bouwt dit vertrouwen mee op en stelt de consumenten gerust dat ze een goede keuze maken.

Kwaliteitsperceptie: Een sterk label straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit. Consumenten associëren een sterk label vaak met hoogwaardige producten of diensten. Dit vergroot het vertrouwen van consumenten stimuleert om voor die specifieke reisprofessional te kiezen.

Kortom, een sterk label leidt tot merkloyaliteit, differentiatie, vertrouwen en concurrentievoordeel. Het vergroot de waarde van een merk en draagt in het algemeen bij aan het succes en de groei van een bedrijf.

Staat CERTA open voor iedereen?
CERTA staat open voor iedere reisprofessional die actief is op de Belgische markt en er reizen organiseert en/of aanbiedt.

Waar moet je aan voldoen?

Wat kost het behalen van het CERTA-label?
Het CERTA-label wordt toegekend voor een periode van twee jaar. Leden van een beroepsorganisatie die lid zijn van de Belgian Travel Confederation betalen 900 euro of 450 euro per jaar (met een extra van 60 euro per verkooppunt). Niet-leden betalen 1200 euro of 600 euro per jaar.

Indien je opteert voor het CERTA-Green waarbij wordt samengewerkt met Travelife, betaal je als lid van een beroepsvereniging die lid is van de Belgian Travel Confederation 350 euro extra. Als niet-lid betaal je 550 euro extra. Hierin is ook de begeleiding van een coach inbegrepen.

Hoe wordt het label toegekend?
De Belgian Travel Confederation heeft via zijn website een handige tool voorzien waarbij je als onderneming vlot online je dossier kan indienen en de nodige bewijsstukken opladen. Eens je dossier is ingediend wordt het geheel op zijn volledigheid nagekeken door het secretariaat.

Wanneer er mogelijk zaken ontbreken zal het secretariaat jou contacteren om het geheel te vervolledigen.

Wanneer het dossier volledig is wordt het voorgelegd aan een neutraal comité dat het dossier finaal goedkeurt. Dit comité bestaat uit een jurist, een voorzitter van buiten de sector en een vertegenwoordiger van de beroepsorganisaties die meermaals per jaar de ingediende dossiers evalueren en dan ook goedkeuren.
Na dit finale ok ontvang je dan ook het label en alle communicatiemiddelen die hier bij horen.

Verder blijven professionaliseren is een wissel op de toekomst!
Het opstellen van een duidelijk opleidingsplan maakt integraal mee deel uit van het CERTA-label. Het is belangrijk dat je als ondernemer jezelf blijft ontwikkelen en dat je zulk een plan eveneens voor jouw team opmaakt.

Speciaal voor het CERTA-label werden er vijf verschillende online basismodules ontwikkeld die door externe specialisten in de materie worden gegeven. Ze zijn makkelijk online te volgen en kunnen in kleine behapbare stukjes gevolgd worden.

Ook wanneer je starters in jouw onderneming hebt zijn deze modules ideaal.

Ze omvatten een basismodule betreffende de Wet op de Verkoop van Pakketreizen, Gekoppelde Reisarrangementen en Reisdiensten, een module over prijs- en margeberekening in de reissector, een module rond klantenbeheer en -ervaring, een module die zijn licht laat schijnen op de marketing en uiteraard een module betreffende verkooptechnieken.

Meer informatie?
Via de website van de Belgian Travel Confederation vind je alle informatie makkelijk terug. Je hebt via dit kanaal meteen toegang tot het CERTA-platform en veel meer.

Via het Travel Intelligence-luik heb je toegang tot een aantal interessante rapporten en cijfers met betrekking tot de reissector.

Via de Belgian Travel Academy heb je vlot toegang tot een heel deel opleidingen die zowel commercieel als academisch kunnen zijn. Deze worden gegeven door verschillende erkende opleidingscentra zoals dat van de VVR. Via deze weg zijn er een heel deel opleidingen die door de subsidie van CEVORA of door tussenkomst van de KMO-portefeuille zeer voordelig aangeboden worden.

Bovendien registreert het systeem in lijn met de GDPR de gevolgde opleidingen. Met het oog op het plan van de regering om bedrijven te laten rapporteren over de opgedane competenties is dit ook een wissel op de toekomst.


19 december 2023