Internationale Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag willen we als vakvereniging in een sector waar heel wat vrouwen tewerkgesteld zijn even stilstaan bij deze speciale dag. We doen dit vanuit een positieve insteek en als stimulans om bij iedereen even aandacht te vragen voor deze dag die niet voor niets in het leven is geroepen. We willen dan ook onze vrouwelijke reisprofessionals in het bijzonder in de kijker zetten.   Onze sector in de cijfers.

Wanneer we naar de laatste officiële telling kijken – deze dateert van 2017 (Bron: RSZ) – zien we dat er in België bij de reisbureaus/reisorganisatoren in de privésector 7.422 mensen tewerkgesteld waren. Op dit totaal van 7.422 tewerkgestelden zijn er maar liefst 5.048 vrouwen actief. Procentueel komt dit neer op een totale vrouwelijke vertegenwoordiging van 68% binnen onze sector.

Wanneer we gaan kijken naar onze eigen leden – we bekijken hier enkel de Vlaamse Hoofdkantoren – noteren we 152 ondernemingen met één of meerdere vrouwelijke zaakvoerders. Hier vertegenwoordigen de vrouwen slechts 30%.

Ook in de meeste boardrooms en Raden van Bestuur zijn de vrouwen nog ondervertegenwoordigd.

Blijft ondernemen dan een mannen-ding?

In de Tijd van 13 december zegt Leslie Cottenjé, CEO en medeoprichter van Hello Customer dat ze hoopvol is wanneer het aankomt op vrouwelijke ondernemers. Er beweegt het een en ander en ze hoopt dat er via positieve-media aandacht een versnelling kan komen in de evolutie. Er is nood aan rolmodellen in plaats van gezeur en geklaag.

Net die sterke en gemotiveerde rolmodellen vinden we terug in onze sector. Niet alleen bij de 280 vrouwelijke (mede-) zaakvoerders onder onze leden reisbureaus/touroperators maar ook bij de werknemers en toeleveranciers werken aardig wat sterke, dynamische en zeer positief ingestelde vrouwen.

Het VVR-team zet jullie alvast spreekwoordelijk in de bloemen. Jullie verdienen het allemaal, één voor één.

Ondanks het feit dat “het Collecti.e.f. 8 maars” oproept tot heel wat acties zal ieder onder jullie vooral bezig zijn met z’n reizigers.

#wijzijnervooruwreis #wecoveryourtravels #travelprosgotheextramile #yourpieceofminddeservesabreak #wegotthis #noworries #nostress #travel #igtravel #travelgram #mytravelgram #travelagent #travelpro #instago #tourism #travelfriendly.

Dames, jullie zijn geweldig!

Ons advies? Verwen jezelf maar eens goed op 8 maart, of beter nog, laat je eens goed verwennen!
2019-internationalwomensday