Persbericht van het Europees Parlement betreffende de nieuwe Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen

Pakketreizen, bestaande uit een vlucht, hotel of huurauto die online worden aangekocht voor een all-inclusive prijs of via gelinkte webpagina’s, krijgen dezelfde bescherming als pakketreizen gekocht in reisbureaus. Dat hebben de Europese Parlementsleden dinsdag gestemd. De parlementsleden verzekerden dat reizigers meer opties zullen hebben om contracten te annuleren, en op voorhand voldoende informatie zullen krijgen rond wie uiteindelijk verantwoordelijk is als er iets misloopt.

“Gezien de veranderingen in de reismarkt en de steeds groter wordende trend van het online boeken van reizen is er een dringende noodzaak om de oude regeling die stamt van 1990 te moderniseren,” zegt de rapporteur Birgit Collin-Langen (EPP, DE).

“Met deze herziene wetgeving worden de rechten van reizigers over heel Europa verbeterd. Nieuwe modellen om reizen te boeken worden nu in het bereik van de regelgeving toegevoegd, en reizigers worden beter op de hoogte gebracht van hun rechten. We zijn er ook in geslaagd om rekening te houden met de economische belangen van de industrie – operatoren, reisbureaus of hotels,” voegde ze toe.

Meer reizigers beschermen

Regels rond all-in reizen zullen twee types contracten behandelen: pakketdeals (op voorhand geregeld door de reisorganisator of aangepast door de reiziger) en een nieuwe manier om reizen te boeken, de zogenoemde gelinkte reisarrangementen. Daarbij worden consumenten begeleid om bijkomstige reisservices te boeken via een gerichte online link.

Het Parlement verzekert dat deze “doorklik”-deals, waar de naam, betalingsdetails en e-mailadres van de reiziger doorgestuurd worden naar handelaars en een tweede contract is bijgevoegd binnen 24 uur nadat de eerste dienst is geboekt, zullen worden beschouwd als een pakket.

Heldere informatie en meer rechten

Voordat vakantiegangers enige contractuele verplichting aangaan, moeten organisatoren en verkopers duidelijk maken aan de reizigers dat ze een pakket kopen en hen informeren van hun rechten en wie er uiteindelijk verantwoordelijk is als er iets misloopt, zegt de tekst.

Het Parlement voegde de verplichting toe van de organisator om reizigers te voorzien van informatie over vermoedelijke vertrek- en aankomsttijden, en de aard van mogelijke bijkomstige kosten.

Reizigers zullen ook het recht hebben om contracten rond pakketdeals te annuleren en zo hun geld terug te krijgen als de prijs van het pakket stijgt met meer dan 8% (de Commissie stelde 10% voor), of als “onvermijdbare” gebeurtenissen zoals natuurrampen of terroristische aanslagen de reisbestemming treffen.

Volgende stappen

De stemming in het Parlement beëindigt de legislatieve procedure van de EU. Lidstaten hebben nu twee jaar om deze nieuwe regels om te zetten in hun nationale wetgeving, en verder nog eens zes maanden om ze toepasbaar te maken.